Teknologi og forskningslære 1 og 2

Teknologi og forskningslære handler om naturvitenskapelige metoder og vitenskapens og teknologiens rolle i samfunnet. Faget skal bidra til refleksjon over hvordan valg av metoder kan påvirke forskningsresultatene og hvordan de samme resultatene kan brukes og misbrukes for å fremme ulike synspunkter. 

Fagets kjerneelementer: 

  • Naturvitenskapelige praksiser og tenkemåter
  • Forskning
  • Teknologi og design
  • Mennesket, naturvitenskapen og teknologien

 

Teknologi og forskningslære 1:

Teknologi og forskningslære 1 (Vg2) er et av de valgfrie programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram, programområde for realfag.
Sammen med Teknologi og forskningslære 2 utgjør faget én mulige fordypninger i programområde for realfag.

 

Elever viser frem skip som er bygget i teknologi og forskningslære - Klikk for stort bilde

 
I Teknologi og forskningslære 1 vil man komme innom hovedområder som den unge forskeren, den unge ingeniøren, teknologi, naturvitenskap og samfunn og design og produktutvikling. Faget har hovedvekt på ingeniøren og hans arbeid, som innebærer planlegging, utprøving og bygging av teknologiske produkter samt vurdering av produktenes funksjonalitet. Dette bygger videre på forskningslære fra «Forskerspiren» i Naturfag. I undervisningen vil det bli gjennomført mindre prosjekter og være fokus på planlegging og gjennomføring av disse. Arbeidsformen er i hovedsak prosjektorientert, og i flere sammenhenger i nært samarbeid med lokal høgskole (HVL) og næringsliv. 

 

Teknologi og forskningslære 1 har 5 uketimer og bygger videre på Naturfag Vg1

Muligheter:

For de som velger en realfaglig utdannelse, vil Teknologi og forskningslære 1 kunne gi verdifull tilleggskompetanse. Forskningsdelen vil gi et innblikk i hvordan en forsker arbeider og tenker, mens ingeniørdelen gir elevene både teoretisk og praktiske utfordringer. Faget gir mulighet for å fortsette med Teknologi og forskningslære 2 og det gir 0,5 realfagspoeng.

Teknologi og forskningslære 2: 

Teknologi og forskningslære 2 er et av de valgfrie programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram, programområde for realfag.
Sammen med Teknologi og forskningslære 1 utgjør faget én mulig fordypning i programområde for realfag.

 

Elever observerer et eksperiment i faget teknologi og forskningslære - Klikk for stort bilde

I Teknologi og forskningslære 2 vil en komme innom hovedområder som den unge forskeren; naturvitenskapelige arbeidsmetoder; forskning, teknologi og samfunn; vitenskapsfilosofi og vitenskapsteori. Faget har hovedvekt på forskning, både tradisjonell og teoretisk forskning og utvikling. Dette bygger videre på forskningslære fra «den unge forskeren» i Teknologi og forskningslære 1. Det vil bli gjennomført flere mindre prosjekter, samt være fokus på planlegging, gjennomføring og presentasjon av et større selvstendig forskningsprosjekt. Arbeidsformen i faget er i hovedsak prosjektorientert, og i flere sammenhenger i nært samarbeid med lokal høgskole (HVL) og næringsliv.

Teknologi og forskningslære 2 har 5 uketimer og bygger videre på Naturfag Vg1 og Teknologi og forskningslære 2, men du kan ta Teknologi og forskningslære 2 uten å ha tatt Teknologi og forskningslære 1.

 

Muligheter:

For de som velger en realfaglig utdannelse, vil faget kunne gi verdifull tilleggskompetanse. Forskningsdelen vil gi et innblikk i hvordan en forsker arbeider og tenker, mens ingeniørdelen gir elevene både teoretisk og praktiske utfordringer. Faget gir 0,5 realfagspoeng.