Matematikk 1T eller matematikk 1P?

Fellesfaget matematikk i Vg1 har to ulike læreplaner, 1T og 1P. Læreplanen i 1T er teoretisk orientert, mens læreplanen i 1P er ganske praktisk orientert. Begge variantene legger grunnlag for å opparbeide seg generell studiekompetanse.

Elev som skriver regnestykke på tavle - Klikk for stort bilde

 De to læreplanene er så ulike at dere får undervisning i ulike grupper helt fra starten av skoleåret. Du som blir elev i Vg1 ved Skeisvang vgs, må derfor tenke gjennom dette på forhånd, og melde tilbake til skolen hvilken variant du velger, eller at du er usikker. Dette gjelder både utdanningsprogram for studiespesialisering og utdanningsprogram for musikk, dans og drama.

 

Når du begynner på MDD, kan du altså velge mellom 1P og 1T. Hvis du liker (teoretisk) matematikk og har klart deg bra på ungdomsskolen i dette faget, kan du gjerne velge 1T i Vg1. Ellers anbefaler vi 1P.

I Vg2 har de fleste på MDD matematikk 2P (3 timer pr. uke). Dette faget bygger direkte på 1P, men kan også tas av de som har 1T.  Noen av dem som velger 1T i Vg1, velger i stedet å ta matematikk R1 (5 timer pr. uke) i Vg2. Dette er et programfag i utdanningsprogram for studiespesialisering. R1 er et fag som er med og danner grunnlaget for en del studier innen realfag, teknologi og medisin.
 

Skjematisk oversikt – utdanningsprogram for musikk, dans og drama:
Vg1 Vg2
1P (5 t.) 2P (3 t.)
1T (5 t.) 2P (3 t.)
1T (5 t.) R1 (5 t.)

For deg som melder tilbake på forhånd at du er usikker på valg av 1P eller 1T, har vi følgende opplegg:

Du går i en gruppe for 1T, og får en ”testperiode” her på ca 4 uker. Da kommer den første ordinære prøven i det stoffet som er gjennomgått. Ut fra erfaringene du gjør i oppstarten og eventuelt etter råd fra faglærer og/eller andre, velger du så om du vil fortsette med 1T eller gå over til 1P. Dette valget må da gjelde for hele skoleåret.